Milieubewust?

Het valt me steeds meer op, hoe weinig je hier over het milieu hoort en hoe weinig mensen daar mee bezig zijn. Ik ben zelf absoluut geen macrohysterisch, organisch, linksdraaiend WNF typje, maar dit valt mij zelfs op en het maakt mij juist iets bewuster.

Want terwijl we in Nederland met zo’n 16 miljoen mensen regelmatig worden gewezen op het gat in de ozonlaag, de global warming en de uitstervende dieren, zijn er aan de andere kant van de wereld 316 miljoen mensen veel minder bewust van die problemen. Terwijl jij in Nederland in je Toyota Prius je steentje probeert bij te dragen aan een beter milieu, je net op tijd ergens een stopcontact voor je elektrische auto hebt gevonden omdat je anders niet meer thuiskomt, terwijl je je AH boodschappentas voor de zoveelste keer platstrijkt en in je handtas stopt, je zo min mogelijk haarlak probeert te sprayen,  staan de vaders en de moeders hier in hele dikke, onzuinige Amerikaanse auto’s rustig 3 kwartier voor de school te gassen. Want met deze temperaturen kun je je auto ook niet uitdoen, want dan bevries je! En je wilt ook niet dat je oogappeltje als laatste wordt opgehaald en dus 10 minuten buiten staat te vernikkelen en dus zorg je dat je als een van de eerste ouders in de carline staat om je kind met 1 druk op de knop vanaf die stoeprand weer in je auto te krijgen. Sommige ouders staan er om die reden al om 14:45 terwijl school pas om 15:35 uitgaat. Zomers stik je van de hitte, dus ook dan staat de auto vrolijk 3 kwartier te draaien, voordat je kind uit school komt. Vervolgens geef je een dot gas, waar je een Volkswagen Up weer 5 km op had kunnen laten rijden en scheur je naar de supermarkt. Daar blijf je net zolang rondjes rijden, totdat je vooraan kunt parkeren en je dus eigenhandig wat kleine gaatjes in de ozonlaag bij elkaar hebt gereden. Vervolgens doe je daar je boodschappen en laat je het bij de kassa in 36 plastic zakjes verpakken. Het meeste moet ook in dubbele zakjes worden gepropt, aangezien de supermarktketen uit zuinigheid de tasjes van dunner materiaal heeft laten maken, maar dat dat niet sterk genoeg blijkt voor bijvoorbeeld 1 fles cola. En dus dubbel verpakken. En dat niet alleen. De cassières hebben een hele studie moeten volgens, alvorens te weten wat wel en niet bij elkaar ingepakt mag worden:

Group similar items together. By separating your bags into four groups–general pantry items, meats, frozen/refrigerated foods, and produce–you lower the chances for cross-contamination or damage.

  • Frozen items, such as ice cream and frozen veggies, should be grouped together with other perishables, such as dairy, to retain a cooler temperature. Grouping these items also makes it easier to unpack everything that should be put into the refrigerator or freezer immediately.
  • Separate uncooked and ready-to-eat meats to avoid the risk of salmonella poisoning or contamination. Place raw meats in separate plastic bags, as they have the tendency to leak.
  • Pack fruits, vegetables and other ready-to-eat items together and away from raw foods–especially meats–in order to prevent cross-contamination.[1]
  • Pack eggs separate, in case they crack.
  • Cleaning products and chemical items should be packed separately from any food items, so as to protect against contamination.

Dat is natuurlijk allemaal hartstikke netjes, maar vergeet niet dat je eten vaak ook al dubbel verpakt ís. En dat je vleeswaren al in papier én plastic zijn verpakt, alvorens het dus in nog een extra plastic zakje verdwijnt bij de kassa. Plus, als je heel veel boodschappen hebt, gaat de cassière natuurlijk ook niet wachten totdat nog 1 zakje vleeswaren, dat helemaal achteraan op de band ligt, bij haar is om met dat andere zakje vleeswaren in een plastic zakje te stoppen. Volgen jullie nog? En dus gaat er soms maar 1 item in een plastic zak, want vleeswaren mogen immers niet bij andere producten.

Pak je bijvoorbeeld 2 citroenen, dan stop je die in een plastic zakje op de groentenafdeling en worden ze bij de kassa weer in een plastic zak verpakt. En zoals jullie dus waarschijnlijk van het lezen al gek worden van al die plastic zakjes, moet je je eens voorstellen hoe mijn keuken eruit ziet na het uitpakken van de boodschappen…! Niet voor niets is onze recycle kliko groter dan onze gewone huisvuil kliko…

En dus neem ik nu meestal een boodschappenmand mee en leg ik al mijn fruit en groenten los op de band. “Uiteraard” verontschuldig ik mij daarvoor bij de kassa, want voor de cassière is het natuurlijk niet praktisch om 6 limoenen, 2 citroenen, 5 tomaten, 7 appels en 3 sinaasappels los te moeten wegen. Ik leg haar dan ook altijd uit waarom ik dat doe. Waarschijnlijk vindt ze mij meer irritant dan een milieuheld, maar goed… zo probeer ik dus hier mijn kiezeltje bij te dragen aan een milieubewuster Amerika!

Recycle & Huisvuil kliko

Recycle & Huisvuil kliko

Plastic tasjes in overvloed

Plastic tasjes in overvloed

4 gedachten over “Milieubewust?

  1. Het scheelt wel je hoef niet naar de Praxis, bij tocht heb je plastic zat ; ieder nadeel heeft zijn voordeel

Plaats een reactie